lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Utan kärnkraft ryker de orörda älvarna

Publicerad: 4 april 2011, 08:34

En kraftig utbyggnad av vattenkraften i de orörda älvarna. Det är priset för kärnkraftsavveckling, skriver forskare vid Vetenskapsakademins Energiutskott på SvD Brännpunkt.

Ämnen i artikeln:

KärnkraftVattenkraft

Forskare vid Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskott har studerat energisituationen och utarbetat olika scenarier för år 2050. De har undersökt hur Sverige skulle klara sig utan kärnkraft och vilken energi som i så fall måste ersätta denna.

Resultaten publiceras på SVD Brännpunkt.

Slutsatsen är att Sverige utan kärnkraft skulle tvingas exploatera och bygga ut de kvarvarande orörda älvarna. Detta för att ersätta kärnkraftens bastillförsel av el och samtidigt tillhandahålla den utökade vattenreglerkraft som behövs för utbyggd vindkraft.

Detta under förutsättning att elbehovet år 2050 ligger kvar på dagens nivå, 150 TWh/år. Vattenkraften måste i så fall öka sin kapacitet från dagens 70 till 95 TWh, om bidragen från bioenergi är 25 TWh och från vindkraft och solel är 30 TWh. Det låter sig inte göras utan att häva skyddet av älvarna och bygga ut vattenkraften.

I detta kärnkraftsfria scenario står den förnybara energin för över 90 procent av energiförsörjningen och den fossila för 9 procent. Den lilla delen fossilenergi kommer alltjämt att behövas för vissa processer inom stålindustrin och för en del tunga transporter och flyg.

Forskarna menar att kärnkraften behövs åtminstone under en övergångsperiod – för att reducera de fossila bränslenas andel i energiförsörjningen – och därmed utsläppen av växthusgaser, skriver  Dick Hedberg, Harry Frank och Sven Kullander i Vetenskapsakademiens Energiutskott.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev