Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

Utskottet: Därför sågar partierna EU:s energispardirektiv

Publicerad: 28 September 2011, 08:08

Näringsutskottet gör tummen ned till EU:s förslag om energieffektivisering. I eftermiddag röstar riksdagen i frågan.


Alla partier i näringsutskott säger nej till EU-kommissionens förslag att skärpa direktivet om energieffektivisering. Förslaget är alltför detaljerat och strider enligt utskottet mot EU:s subsidiaritetsprincip – det vill säga att man ska utforma besluten så lokalt som möjligt.

Mycket tyder på att målet om 20 procents energieffektivisering till år 2020 inte kommer att nås. Men ledamöterna gillar inte de alltför detaljerade förslagen från kommissionen, till exempel att offentliga byggnader ska renoveras i en takt av 3 procent per år, eller kravet på nationella värme- och kylplaner för att främja kraftvärme, fjärrvärme och fjärrkyla.

Sveriges Byggindustrier (SBI)
har varit kritiska mot
de föreslagna skärpningarna av direktivet. Det innehåller enligt dem för många detaljkrav för övervakning som ska följas upp med noggrann statistik. SBI skriver att det är oklart vem som ska ta fram statistiken och finansiera denna.

Dessutom har de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Sverige skickat ett brev till alla svenska EU-parlamentariker, och varnat för att de ökade kraven på energieffektivisering snedvrider konkurrensen och medför kraftiga hyreshöjningar.

Frågan om EU:s förslag
kommer att debatteras i riksdagen idag onsdag.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.