Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Utsläppsböter finansierar skolors solenergi

Publicerad: 5 november 2010, 07:25

För två år sedan stämdes oljebolaget Shell för sina kemikalieutsläpp i Texas. Nu används en del av bötespengarna för att finansiera två skolors solenergiprojekt.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikSolenergiGreentechForskningIngenjör

Shell stämdes för att deras raffinaderi i Deer Park släppt ut miljontals kilon kemikalier (bland annat bensen) och därmed brutit mot Clean Air Act. Efter en rättslig uppgörelse fick oljebolaget böta sex miljoner dollar. Nu används två miljoner dollar av dessa till två Texas-skolors solenergiprojekt.

På skolorna i Pasadena och South Houston installeras två 145-kilowattssystem, som ska bidra med grön el och lära eleverna mer om förnybar energi.

– Vi installerar tre olika typer av solpaneler och kommer att övervaka dem separat. Våra studenter kommer att få genomföra verkliga vetenskapliga experiment, där de får komma med hypoteser om vilken solpanelstyp som kommer att vara mest effektiv, samla in data och sedan dra slutsatser, säger Grace Blasingame, företrädare för den ena skolan, till TreeHugger.

Foto: Aaron Gustafson, Flickr.

Båda skolorna kommer även utrustas med en anläggning där såväl eleverna som allmänheten via ett webbaserat program kan övervaka solpanelernas prestanda.

– Vi har två skolor med flera olika takhöjder och solteknologier, och det blir en extra bonus att ha ett pedagogiskt hjälpmedel för eleverna, säger Patrick Bollinger, projektledare på företaget som installerar panelerna.

Än så länge vet man inte hur mycket skolorna kommer att spara i energikostnader, men summan uppskattas till minst 10 000 dollar årligen, vilket motsvarar ungefär en tiondel av de nuvarande kostnaderna.

Och visst känns det extra bra att veta att projektet indirekt finansieras av ett företag som släpper ut olagligt mycket kemikalier.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.