måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Vattenfall erkänner – vill bygga ny kärnkraft

Publicerad: 9 mars 2023, 10:27

Ringhals 1 och 2 i Varberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Avslöjandet i slutet av januari om att Vattenfall ansökt om att bygga ny kärnkraft visade sig stämma. Det framgår av ett pressmeddelande i dag, men det är oklart exakt vad planerna kommer innebära.

Ämnen i artikeln:

VattenfallBioenergiBiogasKärnkraft

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Den 25 januari avslöjade Aftonbladet att Vattenfall lämnat in en ansökan om att Svenska kraftnät ska utreda nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals. Detta i kontrast till vad bolaget sagt utåt, bland annat sade Desirée Comstedt, chef för affärsutveckling vid Vattenfall till SVT i november att ”Ny storskalig kärnkraft är inte lönsam med de förutsättningar vi har i dag”. 

Men samtidigt har regeringen skrivit att det statliga bolaget ”bör omedelbart påbörja planeringen av ny kärnkraft vid Ringhals och andra lämpliga platser”, enligt Tidöavtalet.

I ett pressmeddelande under torsdagsmorgonen ger Vattenfall besked om sin satsning. Bolaget meddelar att man efter en förstudie om så kallade små modulära reaktorer, SMR, i anslutning till Ringhals kärnkraftverk som startade i juni 2022 har ”ambitionen att ha den första reaktorn i drift i början av 2030-talet”. Inom kort ska fältstudier och markundersökningar kring Ringhals inledas.

”Vi har redan en dialog med flera potentiella teknikleverantörer och kommer senare i år att gå vidare med en eller flera av dem för att få konkreta förslag på reaktorer. Vi drar också i gång arbetet som krävs för en miljökonsekvensbeskrivning, vilket bland annat innebär fältstudier och markundersökningar i området runt Ringhals. Och vi förbereder oss för att efter sommaren bjuda in till lokala samråd för att diskutera med berörda parter”, säger Desirée Comstedt, affärsutvecklingsansvarig, i en kommentar.

Förstudien beräknas vara klar till årsskiftet 2023-2024 och är enligt Vattenfall en central del i bolagets beslutsunderlag för tillståndsansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen för att bygga nya kärnkraftreaktorer.

Enligt Aftonbladet handlar ansökan till Svenska kraftnät om en ny anläggning kallad  ”Nucelerate west” där målet är att den ska anslutas till elnätet år 2032, med en möjlig kapacitat på 2 800 megawatt. Det skulle enligt Aftonbladet kunna betyda att det inte rör sig om SMR utan om nya stora reaktorer.

”Om de har ansökt om att få ansluta 2800 megawatt så antyder det att de har tänkt sig två stora reaktorer”, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till Aftonbladet i januari.

I sitt pressmeddelande skriver Vattenfall inte uttryckligen att bolaget inte vill bygga nya stora reaktorer.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev