onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Vattenfall och Preem undersöker storskalig utfasning av fossila bränslen

Publicerad: 28 juni 2022, 09:36

Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Foto: Thomas Johansson/TT

Företagen går in i en förstudie om storskalig utfasning av fossila bränslen med hjälp av vätgas och havsbaserad vindkraft på svenska Västkusten.

Ämnen i artikeln:

VätgasVattenfallPreemBioenergiBiogasVindenergiVindkraft

KT


Vattenfall och Preem ska genomföra en förstudie som undersöker möjligheterna utveckla en värdekedja där havsbaserad vindkraft och vätgas kopplas samman med raffinaderiindustrin på Västkusten för att möjliggöra en omställning till fossilfria bränslen, med start senast 2030.

Vattenfall ser en enorm potential för sänkning av koldioxidutsläppen inom industrier med hjälp av fossilfri el och vätgas, bland annat inom raffinaderi, petrokemi, stål och konstgödsel. På Västkusten finns både en högspecialiserad raffinaderi- och petrokemisk industri och stor potential för havsbaserad vindkraft, menar företaget.

För Preems del möjliggör fossilfri vätgas såväl minskade koldioxidutsläpp från raffinaderierna som ökad produktion av förnybara drivmedel som HVO och förnybar bensin. Ökad tillgång på fossilfri vätgas skapar även möjligheter för Preem att utforska bränslen för områden där det är svårare att minska koldioxidutsläppen, såsom flyg och sjöfart, enligt företaget.

”Sektoröverskridande samarbeten och partnerskap är vägen framåt”, säger Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall, i en kommentar.

2019 ingick Vattenfall och Preem ett treårigt avtal som utgör grunden för utökat samarbete kring fossilfri vätgas för biobränsleproduktion, elektrifiering och elförsörjning. Företagen går nu in i en fas med förstudier.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev