Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Vattenfall: Stor kunskapsbrist kring fossilfri elproduktion

Publicerad: 24 juni 2020, 09:34

I Sverige är så gott som all elproduktion fossilfri. Men bara var tredje svensk uppger att de vet enligt Vattenfall vad fossilfri el är.


Diskussionen om vad som är fossilfri el, förnybar el och hållbar el har gått varm den senaste tiden, bland annat på Aktuell Hållbarhets debattsidor. Nu ger sig Vattenfall in i diskussionen och berättar att en undersökning de genomfört i samarbete med Kantar Sifo visar att bara en av tre svenskar känner till vad fossilfri el innebär. 

Trots att så gott som all elproduktion i Sverige är fossilfri uppger endast 19 procent att de har ett fossilfritt elavtal i dag. Bara 34 procent i undersökningen uppger att de vet vad fossilfri el egentligen innebär. 

– Vi har under två års tid kommunicerat om vår fossilfria el och vi är stolta över den. Vi vill veta hur kunskapen om fossilfri el ser ut hos våra kunder. Energiteknik är ett komplicerat område och det är intressant att se hur våra kunder uppfattar våra produkter, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning, till Aktuell Hållbarhet. 

Telge Energi har den senaste tiden drivit en kampanj för certifieringen Bra Miljöval och i kampanjen lyft faktumet att inte all fossilfri eller förnybar el är hållbar. Till exempel visar Telge Energi i en film hur vattenkraft drabbar fiskar och levnadsmiljöer kring Sveriges älvar. 

Jonas Stenbeck på Vattenfall säger till Aktuell Hållbarhet att den nya rapporten om svenskarnas kunskap om fossilfri el inte har något att göra med den pågående diskussionen begreppet hållbar el. 

– Vi har certifieringen Bra Miljöval som ett alternativ i vårt företagserbjudande.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News