söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Vattenfall vill bygga ut vattenkraften

Publicerad: 18 april 2023, 09:40

Vid Porjus planerar Vattenfall för ökat vattenflöde.

Foto: Carl-Johan Utsi

Statliga energijätten vill bygga ut vattenkraften på fyra platser i Sverige.

Ämnen i artikeln:

VattenkraftElEnergiåtervinning

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Planerna på en utbyggnad av vattenkraft gäller platser där vattenkraftverk redan finns, uppger Vattenfall i ett pressmeddelande. Totalt rör det sig om fyra platser i Umeälven och i Luleälven.

”Det är verkligen glädjande att kunna berätta att vi planerar för ny vattenkraft i Sverige och om dessa projekt beslutas så innebär det ett betydande tillskott av effekt när vi behöver det som mest. Det behövs för att kunna möta den ökande efterfrågan på fossilfri el, vilket är en förutsättning för att uppnå klimatmålen. Vattenkraftmagasinen är Sveriges gröna batterier och genom att bygga ny flexibilitet och reglerförmåga möjliggörs också en större andel vind- och solkraft i elsystemet”, säger Johan Dasht, chef för Vattenfalls nordiska vattenkraft, i pressutskicket.

Enligt planerna ska utbyggnaden kunna ge en kapacitet på totalt 720 MW. Byggstart kan ske 2026 och allting vara färdigställt en bit in i 2030-talet. Förstudier har redan påbörjats för att förbereda kommande planerade investeringsbeslut.

”Initialt så bedömer vi att de har väldigt begränsade effekter. I vissa fall handlar det om nya aggregat och vissa fall om att öka flödena i vattendomarna”, säger Johan Dasht till Sveriges Radio, på frågan om vilka miljöeffekter i man ser framför sig i närområdet.

Så vill Vattenfall bygga ut vattenkraften

En förstudie pågår om att återställa Juktans kraftstation, vid sjön Storjuktan i anslutning till Umeälven, Västerbotten, till ett pumpkraftverk, med en potential på upp till 380 MW. Investeringsbeslut planeras för 2027 och kommersiell drift från 2031.


I Porjus kraftstation, Lule älv, Norrbotten, planeras för ökat vattenflöde och produktion. Potential upp till 80 MW. Investeringsbeslut planeras till 2026 och kommersiell drift före 2031.


I Harsprångets kraftstation, Lule älv, planeras att förnya och åter ta ett aggregat i drift som för närvarande ligger i malpåse. Potential upp till 110 MW. Investeringsbeslut planeras till 2024 och kommersiell drift 2026.


I Messaure kraftstation, Lule älv, planeras för ett fjärde aggregat. Potential upp till 150 MW. Investeringsbeslut planeras till 2028 och kommersiell drift 2032.

Slutgiltiga investeringsbeslut är ännu inte fattade och förutsätter positiva resultat i förstudierna. Beslut medför ett ökat energitillskott vilket möjliggör mer väderberoende kraft i systemet.

Källa: Vattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev