Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Vindkraft till havs ska dominera EU:s framtida energiproduktion

Publicerad: 20 november 2020, 10:48

EU-kommissionen sätter stort hopp till havsbaserad energiproduktion, och räknar i en ny strategi med att den ska ge 40 procent av den energi EU behöver. Svenska EU-parlamentariker saknar en analys om biologisk mångfald och skydd av marina miljöer.


EU-kommissionen har nu kommit med sin strategi för havsbaserad energiproduktion, bland annat om hur produktionen av vindkraft och vågkraft kan öka. Kommissionen föreslår att Europas kapacitet från vindkraftverk till havs ska öka från sin nuvarande nivå på 12 gigawatt, GW, till minst 60 GW år 2030 och till 300 GW år 2050. 40 procent av EU:s energiproduktion förväntas komma från havsbaserad vindkraft redan år 2030. Nästan en tredjedel av denna energiproduktion förväntas komma från etableringar i Östersjön. Svenska EU-parlamentariker är positiva till huvuddragen som presenterades i går. 

”Att bygga vindkraft till havs är inte helt problemfritt, framför allt för den biologiska mångfalden. Områdestvisten som uppstår mellan vindparker och fiskebeståndet måste lösas och det behöver utredas vidare. Flera studier har dock visat att vissa typer av akvakultur enkelt kan samexistera med vindparkerna”, säger Fredrick Federley (C) i en kommentar. 

Han får medhåll av Jakop Dalunde (MP), som konstaterar att strategin nästan inte alls berör frågor om biologisk mångfald och skydd av marina miljöer.

– Vi måste lösa de här målkonflikterna tidigt, inte stoppa huvudet i sanden. Det är oroande att kommissionen inte vågar ta tag i de här frågorna, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

EU-kommissionen har nu på kort tid presenterat strategier för energisystemintegration, vätgas och havsbaserad energiproduktion. Däremot saknas motsvarande strategi för solenergi. Jakop Dalunde varnar för att separata strategier kan gå ut över helheten.

Ta del av hela strategin 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.