Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

WBA: Biomassa klarar hela energibehovet

Publicerad: 7 december 2009, 07:45

Det går att producera över 1.000 exajoule bioenergi 2050. Det är mer än dubbelt så mycket som den globala energiförbrukningen i dag, hävdar WBA.


Ämnen i artikeln:

Bioenergi

2050 kan mer än 1.000 exajoule bioenergi framställas, enligt en studie från World Bioenergy Association, WBA, som tagits fram inför COP 15 i Köpenhamn. Enligt rapporten är den globala energiförbrukningen i dag 490 exajoule och enligt beräkningar från IEA kommer förbrukningen att nå 1.000 exajoule år 2050.

– Studien bygger på en litteraturgenomgång av befintliga studier. Vi har haft ett visst fokus på det material där man letar efter en stor potential, säger Johan Vinterbäck på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som gjort studien.

Orsaken är att det finns en rad scenarion för den väntade framtida energiefterfrågan, inte alla väntar sig ett behov på 1.000 exajoule, berättar Johan Vinterbäck.

Enligt WBA-studien finns den största potentialen för bioenergi i framställning av biomassa från olika typer av i dag outnyttjad mark. Exempelvis marktyper som till följd av erosion efter avskogning eller föroreningar inte är längre är lämpliga för produkton av kommersiella grödor. Gemensamt för marktyperna är, menar Johan Vinterbäck, att de fortfarande är lämpliga att återbeskoga.

– Det råder en brist på medvetande om den enorma potentialen i bioenergi världen över, både bland politiker, media och allmänheten, säger Kent Nyström, chef på WBA, i en kommentar.

Budskapet om bioenergins potential ska föras fram under COP 15 eftersom, menar WBA, bioenergi måste ha en framträdande roll i kampen mot klimatförändringar.

Bioenergi är allmänt tillgänglig i alla delar av samhället och det finns såväl små- som storskaliga lösningar som kan implementeras i dag, argumenterar WBA. I Afrika kan bioenergi vidare leda till ökad självhushållning, minskad import av fossila bränslen och dessutom öppna för exportmöjligheter, menar organisationen.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Bioenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News