Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

WEC: Sverige har världens hållbaraste energiproduktion

Publicerad: 4 december 2012, 11:43

Mitt under klimatförhandlingarna i Doha släpper World Energy Council sin rapport ”World Energy Trilemma: 2012 Energy Sustainability Index”. Där slår man fast att Sverige har den hållbaraste och säkraste energiproduktionen i världen.


Sverige ligger på topp av världen länder när World Energy Council rankar världens energiproduktion. Sverige producerar enligt WEC hållbarast och säkrast energi.I sin rankning tar WEC också hänsyn till energipriset. På andra och tredje plats i rankningen kommer Schweiz respektive Kanada som precis som Sverige har en hög andel vatten- och kärnkraft i sin energimix.

Rapporten presenterades under måndagen på plats vid klimatförhandlingarna i Doha. Sverige är visserligen bäst, men samtidigt konstaterar rapportförfattarna att ingen är tillräckligt bra.
– Våra energisystem är inte hållbara. Det har dessutom visat sig vara problematiskt att säkra energitillgången då världens länder ställer om till en grönare och socialt mer rättvis energiproduktion – särskilt under ekonomiskt svåra tider. Vår rapport ger tydliga rekommendationer till världens beslutsfattare hur de kan påbörja en dialog med näringslivet om hur man kan skapa hållbara energisystem. Vi har medel och resurser som krävs – och nu är det rätt tid för en hållbar energi-masterplan, säger WEC:s ordförande Pierre Gadonneix.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.