Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Bildextra: Åtta städer som drabbas värst av jordbävningar

Publicerad: 7 september 2015, 03:00

Miljöaktuellt listar världens åtta mest jordbävningshotade platser.


Det sker jordskalv i Sverige varje dag. Sanningen är att de förekommer oftare än vad vi tror. I snitt mäter vi över 800 skalv per år i Sverige. De flesta märker inte människor av, det är jordskalven som mäter över 2 på richterskalan som vi känner.

Sverige hade senast ett "större" jordskalv för cirka fem veckor sedan. Den 29 juli inträffade ett jordskalv vid kusten någon kilometer norr om Billdal, 15 km sydväst on centrala Göteborg, med magnitud 2.8.

Skalvet skedde på 20 km djup och märktes av i Göteborgstrakten. Innan dess hade vi ett skalv i Härjedalen under 2014 och ett för svenska förhållanden stort jordskalv vid kattegatt under 2012.  Skalvet skedde på 14 km djup med en magnitud på 4,1. Skalvet skedde längs Tornquistzonen, en mycket gammal plattgräns som var aktiv för mer än 400 miljoner år sedan.

Tack vare att Sverige ligger mitt på en kontinentalplatta så kan vi känna oss säkra från jordbävningar. Men det finns andra städer som du inte bör känna dig riktigt lika säker i. Spana in bildspelet!

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.