Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Danmark första fristaden för klimatflyktingar

Publicerad: 9 december 2009, 12:20

Det enda landet i EU som hittills har tagit emot klimatflyktingar är Danmark, enligt en norsk rapport. Flera personer från Afghanistan och Östafrika har fått uppehållstillstånd på grund av extrema klimatförhållanden i deras hemländer.


Rapporten har skrivits av Vikram Kolmannskog på den norska humanitära organisationen Flyktinghjelpen. Han är ansedd som en av världens ledande experter på klimatmigranters rättigheter, enligt Hela Gotland som citerar Berlingske Tidene på nätet.

Enligt Danmarks integrationsminister Birthe Rönn Hornbech har landets regering för avsikt att fortsätta ta emot klimatflyktingar.
Den norska rapporten säger att även Sverige, Norge och Finland i viss mån öppnar för at tta emot klimatflyktingar och enligt Hela Gotland betraktas de nordiska länderna som förebilder av flyktingexperter, eftersom klimatflyktingar oftast inte har några rättigheter över huvud taget.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.