Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Därför är städerna oaser för bin

Publicerad: 25 augusti 2014, 10:16

Ny forskning visar att många sorters bin trivs väldigt bra i städer. I Sverige ökar näringslivets intresse för att skaffa egna kupor.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 25 augusti.

En ny fransk studie har kommit fram till att många sorters vilda bin – i det här fallet en tredjedel av landets 900 arter – trivs utmärkt i urbana miljöer. En av Frankrikes största städer, Lyon, visade sig ha så mycket som 60 olika arter, rapporterar BBC.

Att bina trivs så bra både i och runt städer anser forskarna bland annat beror på att där finns en stor mångfald av blommor och landskapstyper samt att dessa områden ofta är varmare än andra platser. Också det faktum att här inte används särskilt stora mängder pesticider har troligen bidragit.

Även i svenska städer verkar bin trivas. I våras valde kafferosteriet Löfbergs att sätta upp bikupor på sitt tak i centrala Karlstad. Anders Thorén, pr-ansvarig på Löfbergs, säger till Miljöaktuellt att företagets nya medarbetare varit väldigt framgångsrika hittills.

– Det har gått jättebra. De har producerat betydligt mer än vad biodlarna först trodde, så bina trivs väldigt bra i Karlstad. Vi håller på att paketera ungefär 400 honungsburkar nu.

Enligt Anders Thorén var det Löfbergs hållbarhetsgrupp som fick idén och tog kontakt med företaget Bee Urban. Därifrån gick det snabbt att få upp kuporna på taket. Intresset för projektet har därefter varit stort från många håll.

Enligt Bee Urbans tillförordnade vd Filip Gustafsson får företaget fler och fler kunder hela tiden och intresset ökar konstant. På senare tid har fler stora företag hört av sig, berättar han för Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.