Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbar stad

Debatt: ”Låt staden vara tät och grön”

Publicerad: 12 Februari 2014, 11:48

Bygg tätt för att få in flera bostäder. Och skapa utrymme för kollektivtrafik och grönområden, skriver Gabriel Wikström och Riad Alieféndic från SSU


”Det blir alltmer uppenbart att moderaternas bostadspolitik varken kan bygga för framtiden eller se till att det finns tillräckligt med bostäder idag. Bostadsfrågan är en gemensam angelägenhet. Politiken måste ta ett krafttag för att uppnå kravet om bostaden som en social rättighet.

Även ekonomin blir lidande då medborgare, framför allt unga vuxna, inte har någonstans att bo. Bara i Stockholm behövs 35 000 nya bostäder närmaste fem åren. Fler än hälften av Sveriges kommuner uppger sig ha bostadsbrist. Kommer inte byggandet igång på allvar kan förlusterna i utebliven tillväxt bli i storlek 21 miljarder per år på 20 års sikt bara i vår huvudstad.

Hösten 2013 tillsatte SSU en bostadspolitisk expertgrupp vars mål är att ta fram ett antal konkreta reformer för att öka bostadsbyggandet. Gruppens slutsats är att det inte räcker med reformer för att bygga mer. Lika viktigt är hur det byggs. Vi behöver därför få ett tydligare politiskt fokus på inte bara hur vi bygger fler bostäder utan också på hur vi planerar och bygger våra städer.

När vi nu står inför den kanske största utmaningen någonsin i form av ökad miljöförstöring och en skenande global uppvärmning har staden en central roll att spela. Transporter, energieffektivisering och grönområden är betydligt enklare att planera om fler bostadsområden blir tätare.

Den moderatledda regeringens bostadspolitik leder inte till att den stad som människor efterfrågar byggs. Tvärtom leder deras politiska prioriteringar till en segregerad och energikrävande stad. Moderaternas små prestigeprojekt räcker inte. Ett helhetsgrepp om hur man bygger staden måste tas. Därför föreslår SSU att:

1 Hållbarhet tillämpas på all stadsplanering. Glesa bilberoende områden, bristande infrastruktur och oförmåga att tillgodose dagens bostadsbehov är det som verkligen kostar samhället enorma summor.

2 Grönområden inte bara sparas utan byggs också ut. Att sluta kretsloppet inom staden är en förutsättning för att göra den hållbar och där spelar grönområden en central roll. Efterfrågan på bostäder i städernas mest stadslika delar visar också på att den täta staden är någonstans där människor verkligen vill bo. Hållbarhet, effektivitet och attraktivitet går hand i hand.

3 Anpassning till cykel-, kollektiv- och gångtrafik måste ske snabbare. Den anpassningen blir enklare med tätare bebyggelse. Tätheten möjliggör också mer effektiv uppvärmning med centrala värmesystem till många lägenheter. Jämfört med villor som står för sin egen uppvärmning sparar det oerhört mycket energi.

En stad där alla inte får plats är inte en stad med framtiden för sig. Vi måste kunna lösa både den akuta bostadskrisen, samtidigt som vi planerar hur vi och kommande generationer ska kunna bo hållbart. För att nå dit räcker det inte att bostadspolitiken prioriteras högre, Med en borgerlig politik kommer allmänintresset alltid att utebli. Vi måste byta regeringen och få en regering som tar ett helhetsgrepp kring bostadsbyggandet både nu och i framtiden”

Gabriel Wikström, förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU
Riad Alieféndic, bostadspolitisk talesperson Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.