Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Debatt: ”Nu börjar klimatstädningen”

Publicerad: 12 april 2012, 08:25

Klimatkompensation måste drivas ett steg längre, menar Lennart Byström (bilden) och Henrik Karlsson


”Nuförtiden strävar de flesta av oss efter att minska våra utsläpp av koldioxid. Ett stort antal företag och organisationer har även valt att klimatkompensera de koldioxidutsläpp som återstår. Det är en insats som ger signaler om ett proaktivt klimatarbete, men vore det inte bättre att ta bort den koldioxid som släppts ut, snarare än att kompensera den?

Det kan låta som en omöjlig uppgift att ta bort den koldioxid som redan finns i atmosfären, men med en ny teknik som kallas BECCS (Bio-Energy with Carbon Capture and Storage) är det fullt genomförbart. Med BECCS går det att bokstavligen städa bort koldioxid ur atmosfären i stor skala. Företag och organisationer som tar sitt klimatansvar borde inte nöja sig med att enbart minska sina utsläpp och därefter kompensera de som blir kvar. De borde gå ännu längre genom att faktiskt städa upp den koldioxid som de fortfarande släpper ut.

Kompensationstanken bygger på att ett utsläpp vägs upp, eller kompenseras, av att ett annat utsläpp inte sker någon annanstans. Istället för att ha två utsläpp, så blir det bara ett, när man kompenserar. Enkel klimatmatematik ger att 1+1=2 ersätts med 1+0=1. Detta är hälften så dåligt som i utgångsläget, men vi har fortfarande inte nått ned till nollutsläpp.

Med BECCS fångas koldioxid
upp ur atmosfären genom trädens och växternas fotosyntes. När denna biomassa därefter förbränns eller processas i industrier fångas koldioxiden in, för att sedan komprimeras och lagras permanent tusentals meter under marken. På så sätt bryts kolets kretslopp, och vi skapar ett flöde av koldioxid ut ur atmosfären, eller med andra ord ett minusutsläpp. Om vi använder minusutsläpp för att städa upp visar klimatmatematiken att 1-1=0. Vi har nått ned till nollutsläpp, och om vi gör mer minusutsläpp än utsläpp kan vi börja sänka halten av koldioxid i atmosfären.

Idag har halten av koldioxid
i atmosfären ökat till 390 ppm (miljondelar). Samtidigt hävdar många framstående klimatforskare att nivån som inte långsiktigt får överskridas är 350 ppm. För att nå tillbaka dit måste världens utsläpp minska radikalt, men det räcker inte. Vi kan inte nå hela vägen genom att bara minska och kompensera utsläppen. Vi behöver så mycket minusutsläpp att vi kommer ned till nollutsläpp totalt sett, och därefter ännu mer, för en minskning av mängden koldioxid i atmosfären ned till säkra nivåer under 350 ppm.

Tyvärr går utvecklingen åt fel håll och i stället för att minska så ökar koldioxidhalten med mer än 2 ppm per år, och själva ökningstakten ökar också. Vi rör oss därför längre och längre bort från säkra nivåer. Internationella energimyndigheten IEA publicerade en rapport under det senaste klimatmötet i Durban, där de säger att BECCS är avgörande för att kunna nå viktiga klimatmål. På motsvarande sätt hävdar Världsnaturfonden WWF:s internationella energitalesman Stephan Singer att BECCS är nödvändigt för att kunna nå tvågradersmålet.

I november förra året startade världens första BECCS-anläggning i Illinois i USA. Vi på Biorecro har tillsammans med våra partners ytterligare en handfull anläggningar under planering och uppförande i Nordamerika, Sydamerika och Europa. Nu finns för första gången möjligheten att gå längre än att enbart minska och kompensera, nu går det att städa upp sina utsläpp. Är ert företag eller organisation beredd att städa upp sina utsläpp och ta sitt klimatansvar fullt ut?”

Lennart Byström
Styrelseordförande och grundare, Biorecro

Henrik Karlsson
Vd och grundare, Biorecro

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.