fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Det här är Storbritanniens grönaste stad

Publicerad: 20 oktober 2010, 08:17

Tankesmedjan Forum for the Future har utsett Storbritanniens grönaste stad. För andra året i rad går utmärkelsen till Newcastle.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Staden toppar Forum for the Futures index över hållbara städer, före Leicester, Brighton, Bristol och London. Indexet baseras på 13 olika indikatorer som täcker områden som miljöpåverkan och livskvalitet i städerna.

En stor anledning till att Newcastle behåller sin position i toppen är stadens politik som uppmuntrar investeringar i den gröna ekonomin. Enligt juryn så har staden dragit ifrån konkurrenterna genom att arbeta med den privata sektorn, och därmed ”blivit ett centrum för ett allt mer levande cleantech-kluster i landets nordöstra del”.

Newcastle får också beröm för sin avfallsminskning och att återvinnings- och komposteringssiffrorna ökade till 37 procent, samt för stadens planer på att bygga 1 300 laddstationer för elbilar. Dessutom har man varit först i landet med att betygsätta byggnaders energieffektivitet genom att använda sig av värmekameror.

– Hållbarhet är högst upp på vår dagordning, och vi avser att hålla den kvar där, säger Barry Rowland, från stadens kommunfullmäktige, till BusinessGreen.

Tvåan Leicester får beröm för sin växande gröna industri som aktivt skapar möjligheter för hållbarhet och miljöledning. Brighton och Bristol får höga poäng för livskvalitet, men har för stora ekologiska fotavtryck för att kunna utmana i toppen. I London finns många nystartade greentech-företag, men inte tillräckligt för att väga upp den dåliga luftkvaliteten och det stora ekologiska fotavtrycket, menar tankesmedjan.

Ben Ross, hållbarhetsrådgivare på Forum for the Future, säger att de fem toppstädernas resultat är resultatet av en långsiktig, integrerad och sektorövergripande politik.

– Dessa städer har inte alltid gjort bra ifrån sig. Det krävs tid, visioner och långsiktig planering. Vad de har gemensamt är höga ambitioner, starka styrningsstrukturer och ledare som ser hållbarhet som en prioriterad fråga, säger han till tidningen.

Rapporten drar också slutsatsen att Storbritanniens 20 största städer blir allt mer hållbara, med förbättringar sedan 2007 i alla undersökta områden utom sysselsättning och tillhandahållande av odlingslotter. Men samtidigt varnas det för att klyftan mellan de ledande gröna städerna och andra tätorter vidgas. Till exempel så lyckas Glasgow, trots stadens ambition att vara Europas miljöhuvudstad, inte klättra från fjolårets 19:e plats. Hull, som fortfarande inte har formulerat en strategi för klimatförändringar, ligger kvar på 20:e plats för tredje året i rad.

Ross påpekar också att Storbritannien har ett betydande arbete kvar för att matcha världens grönaste städer, och nämner tyska Freiburg, kanadensiska Whistler och Stockholm som förebilder.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev