fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Forskare: Ingen frikoppling mellan ekonomisk tillväxt och miljöpåverkan i byggsektorn

Publicerad: 19 maj 2021, 08:07

Inkomstnivå, energipris och utomhustemperatur påverkar främst bostäders klimatpåverkan.

Foto: Getty Images

Hur mycket koldioxid som byggnader släpper ut är tydligt kopplat till levnadsstandard, enligt en ny studie.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


En litteraturstudie om faktorer som påverkar energibehov och koldioxidutsläpp från byggnader pekar på att det hittills inte har skett någon frikoppling mellan ekonomisk tillväxt och miljöpåverkan i större skala. Enligt forskarna från IVL Svenska Miljöinstitutet måste de sambandet nu brytas.

”Ska vi lyckas ställa om byggsektorn i linje med klimatmålen så krävs det en frikoppling mellan ekonomisk tillväxt och miljöpåverkan”, säger Érika Mata, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar.

Enligt forskningsgenomgången är de faktorer som främst påverkar byggnaders energianvändning och klimatutsläpp inkomstnivå, energipris och utomhustemperatur, men även storlek på befolkning och boendesituation. Studien visar att förbättrad levnadsstandard leder till högre energianvändning och att det hittills inte har skett någon frikoppling mellan dessa två parametrar. Samtidigt är det få studier som fokuserar på byggnaders utsläpp och endast 1 procent har ett livscykelperspektiv. Ett problem enligt Érika Mata, då livscykelperspektivet visar var i byggkedjan som utsläppen är som störst och vilka åtgärder som behövs.

Läs studien 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev