Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbar stad

Första miljömärkta bostadshuset ville fälla fridlyst ek

Publicerad: 30 Augusti 2011, 08:18

En skyddad ek skulle fällas för att göra större plats för det första Svanenmärkta flerbostadshuset. Men byggföretaget fick tänka om.


Igår invigdes det första Svanenmärkta flerbostadshuset i Västertorp utanför Stockholm. Byggföretaget Veidekke ville först fälla en skyddad ek på tomten och fick lov till detta av stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad.

Men ett par grannar överklagade beslutet till länsstyrelsen som underkände kommunens marklov. I sitt beslut skrev myndigheten att en sådan trädfällning skulle bryta mot bestämmelserna i detaljplanen.

Det finns bara två eka
r kvar i det det tätbebyggda närområdet. Enligt stadens egen ekinventering har man ett särskilt ansvar för att bevara och vårda ekarna, som förutom sitt kulturella värde även dämpar trafikbuller och renar luften från partiklar, skriver grannarna.

Byggföretaget Veidekke accepterade inte beslutet utan vände sig till Mark- och Miljödomstolen i Nacka som slog fast att eken skulle stå kvar. Planerna för det första Svanenmärkta bostadshuset i Norden fick därför göras om.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.