lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Fyra svenska städer ska testa delningsekonomi

Publicerad: 27 april 2018, 05:40

Foto: Wikipedia

Nytt nationellt forskningsprogram ska göra Sverige ledande i konsten att dela med sig.

Ämnen i artikeln:

Cirkulär Ekonomi

Programmet går under namnet Sharing Cities Sweden och kommer att äga rum i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Syftet är dels att testa och analysera möjligheter och risker inom delningsekonomin, dels att stärka Sveriges roll som en ledande aktör i arbete för de globala hållbarhetsmålen.

Inom programmet kommer man främst att fokusera på delning av prylar så som bilar, leksaker och kläder samt delning av utrymmen, till exempel hemmet och offentliga utrymmen.
”Delningsekonomi är ett massivt fenomen som sker över hela världen. Det ett skifte från en ekonomi där alla äger allt till en ekonomi där vi har tillgång till allt”, säger Kes McCormick, programkoordinator för Sharing Cities i ett klipp på Lunds universitets hemsida.

Enligt honom kan delningsekonomi bidra till social, miljömässig och ekonomisk stabilitet.

Programmet kommer att pågår till och med slutet av år 2020 och bland annat resultera i digitala plattformar för delning av prylar och utrymmen, rapporter, handböcker, kommunikationsmaterial och kortfilmer. Ledande partners är Lunds universitet, KTH och Malmö – Göteborg- och Umeå stad. Programmet finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev