Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Här är rättvisaste staden 2014

Publicerad: 13 mars 2015, 12:00

Och här är bakgrunden till att staden tar priset.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 13 mars.

Ett långsiktigt arbete sedan 2007 med ett helhetsperspektiv har gjort att Lunds kommun tar över förstaplatsen från Eskilstuna bland de 66 svenska "Fairtrade"-städerna.

Och bara för att de har varit med länge så betyder det inte att arbetet behöver gå framåt, menar projektledaren för Fairtrade City, Catja Kaloudis.

– Ibland kan man tycka att arbetet har gått i stå, men Lund har verkligen fortsatt sitt genom bra samarbete mellan kommun, näringsliv och gräsrotsorganisationer hela tiden. De är exempelvis ute i skolorna och utbildar om frågorna och ställer upp tydliga mål som de arbetar efter, säger Catja Kaloudis till Miljöaktuellt.

I motiveringen står det bland annat att "Lunds målsättning för den etiska konsumtionen är ambitiös och för att nå de satta målen har Fairtrade City Lunds styrgrupp satt upp en tydlig och välarbetad handlingsplan där informationsinsatser, uppföljning av inköpsstatistik och utbildningar för olika målgrupper används som metoder för att nå målen."

Sedan 2006 har exempelvis kommunens rättvisemärkta kaffeinköp ökat från 0,77 till 88 procent. Målsättningen för nästa år är att ha 100 procent av bland annat sitt upphandlade kaffe, te, bananer och fotbollar rättvisemärkta.

Formellt tillkännages Lund som Årets Fairtrade City på måndag. Priset delas ut av organisationen Fairtrade Sverige.

– Vi på Lunds kommun är mycket glada för utmärkelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).

Läs mer här.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.