måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Heidelberg Cement lovar koldioxidneutral cementproduktion i Sverige

Publicerad: 2 juni 2021, 09:15

Cementas fabrik i Slite. Foto: Tobias Wallström / TT

Genom en ny CCS-anläggning vid Slite på Gotland ska svenska Cementa samla in drygt 1,8 miljoner ton koldioxid om året. Anläggningen ska driftsättas år 2030.


JR


Heidelberg Cement-koncernen, moderbolag för svenska Cementa, meddelar i dag en större investering i en CCS-lösning vid Cementas fabrik i Slite på Gotland. Anläggningen är planerad att sättas i drift år 2030 och ska då fånga in cirka 1,8 miljoner ton koldioxidutsläpp årligen. Fabriken är i dag en stor källa för svenska punktutsläpp och står för cirka 3 procent av Sveriges samlade koldioxidutsläpp. När den nya anläggningen för infångning av koldioxid driftsätt anser Heidelberg Cement att fabriken i stället blir en kolsänka. 

Den nya CCS-anläggningen är främst tänkt att samla in koldioxid. Lagringen ska sannolikt ske vid en anläggning i Brevik i Norge där Heidelberg Cement just nu bygger en fullskalig anläggning för CCS. Här byggs det också upp kapacitet för att lagra koldioxid från fler industrier. 

”Vår starka målsättning att etablera en CCS-anläggning i Slite innebär att Sverige har en chans att bli världsledande på klimatneutral cementproduktion. Utifrån vår goda erfarenhet av samarbetet med Norges regering och deras beslut att satsa på den här tekniken, så väljer vi nu att växla upp våra ambitioner till en fyra gånger så stor anläggning för koldioxidinfångning i Sverige”, säger Giv Brantenberg, vd för Heidelberg Cements verksamhet i norra Europa, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev