lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Klimatklivet ger Svenska plaståtervinning 102 miljoner

Publicerad: 20 juni 2022, 09:51

Plaståtervinning i Motala Foto: Magnus Andersson/TT

102 miljoner möjliggör en ny sorteringsteknik till Svensk Plaståtervinning. Plast som inte sorterats rätt kan nu komma att återvinnas.

Ämnen i artikeln:

Kemiska produkterÅtervinning

TQ


Svensk plaståtervinning får 102 miljoner i finansieringsstöd från Klimatklivet som möjliggör en ny sorteringsteknik som kan ta emot eftersorterad plast från avfallsförbränningsanläggningar. Detta gör att plast som inte har sorterats rätt nu ändå kan komma att återvinnas.

55 procent av vår använda plast hamnar i hushållsavfallet. Stor del av den plasten är mjukplast.  

- Svenska folket är betydligt bättre på att källsortera schampoflaskor än plastfolie, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning

För att målen om återvinning ska uppnås måste det finnas en reservplan, då all plast inte källsorteras. Denna sorteringsteknik bidrar till att målen uppnås men första prioritet är och förblir källsortering. Detta menar Mattias Philipsson är en stor utmaning i kommunikationen till allmänheten. 

Den specialdesignade sorteringslinan kan hantera plast som tidigare varit mycket svår och komplex att sortera och återvinna. Sorteringstekniken kommer till en början att finnas på tre platser i Sverige. Anläggningen i Brista var först i Sverige, följt av Högdalen som är under uppförande. I början av juni offentliggjorde Tekniska verken i Linköping att de också avser bygga en eftersorteringsanläggning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev