tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Knapp effekt med energideklarationer för hus

Publicerad: 18 juni 2021, 09:14

Energideklarationer tycks inte bidra till energieffektiviseringar av småhus.

Foto: Getty Images

Systemet med energideklarationer för småhus tycks inte ha ökat viljan att energieffektivisera, enligt Riksrevisionen.

Ämnen i artikeln:

ByggbranschenEnergieffektiviseringEnergibesparing

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


De energideklarationer som infördes för småhus 2009 har haft en liten effekt på viljan att energieffektivisera. Det visar en granskning av systemet som Riksrevisionen har genomfört. Dessutom visar granskningen att energideklarationerna endast marginellt påverkar köparnas val av hus samt att få husköpare känner till den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

”Nästan hälften av köparna uppger att de helt bortser från energideklarationen i valet att köpa ett specifikt hus. De åtgärder som rekommenderas i energideklarationerna genomförs sällan”, säger Emelie Lilliefeldt, projektledare för Riksrevisionens granskning, i en kommentar.

Granskningen visar också att det genomsnittliga antalet rekommenderade åtgärder i energideklarationerna har minskat sedan 2012, tvärtemot riksdagens och regeringens ambitioner. Samtidigt pekar granskningen på att energideklarationerna kan ha viss påverkan på huspriserna då småhus i den sämsta energiklassen säljs för 10–11 procents lägre pris än hus i den bästa energiklassen.

Läs granskningen av systemet med energideklarationer för hus 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev