måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Kommunal miljöbilsspremie överklagas

Publicerad: 20 augusti 2009, 04:00

Flera kommuner har infört lokala miljöbilspremier sedan den nationella avskaffades 1 juli. Frågan är dock om det är förenligt med kommunallagen att på det sättet gynna vissa kommuninvånare och inte andra. I ett fall har en lokal premie överklagats.

Ämnen i artikeln:

BiogasMiljöbil

Regeringen avskaffade miljöbilspremien vid halvårsskiftet och arbetar nu i stället på ett förslag om skattelättnader för dem som köper miljöbilar. Under tiden har flera kommuner infört egna premier, bland andra Östersund, Landskrona, Kristiandstad, Helsingborg och Västerås. Till exempel säger Helsingborgs kommun att man förutom miljövinsten vill gynna den egna biogastillverkning.

De kommunala miljöbilspremierna kan dock stöta på problem. I Västerås har en privatperson överklagat stadens beslut att betala ut en subvention på 15 000 kronor till de första 70 personerna som köper en biogasbil efter den 1 juli i år. Det uppger Västmanlands läns tidning (VLT).
– Det tycker vi är olyckligt, men nu måste det självklart prövas, säger kommunalrådet Elisabeth Unell (M) till VLT.

Personen som har överklagat premien ifrågasätter om den är förenlig med kommunallagens princip att alla kommuninvånare ska behandlas lika. Enligt honom kan den missgynna både dem som vill köpa en miljöbil med annat drivmedel och dem som väljer att över huvud taget inte åka bil av miljöskäl.
Enligt VLT har även en jurist vid Sveriges Kommuner och Landsting varnat för att beslutet kan betraktas som ”otillåtet stöd till enskild” och därmed vara oförenligt med kommunallagen.

Västerås stad försvarar sig i ett yttrande till länsrätten med att miljöbilspremien gynnar alla medborgare, eftersom den påverkar miljön positivt.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev