Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Kommunalråd: Därför får vi priset

Publicerad: 7 maj 2015, 07:43

Kristianstad är bäst på klimatanpassning i Sverige och förklaringen är enkel, menar kommunstyrelsens ordförande Heléne Fritzon (S):


Ämnen i artikeln:

Ivl Svenska Miljöinstitutet

– Kommunen pratar om hållbarhet i ett större perspektiv för att få in det i en gemensam kontext. Sedan många år har vi ett långsiktigt, framåtsträvande arbete i de stora klimatfrågorna.

– Det känns väldigt roligt. Utmärkelsen skapar självförtroende och stolthet hos vår kommun. Vi har fått bekräftat att det vi gör är bra, fortsätter Heléne Fritzon.

Hon konstaterar att kommunen har en utsatt position och som 2002 drabbades svårt av översvämningar.

– Det fick vanliga människor att tänka efter och börja arbeta för att det inte ska hända igen. Vi har lärt oss att leva tillsammans med vattnet. Det är för oss både en tillgång och ett hot. Vi har en stad där nästan hälften av de betydande byggnaderna ligger under havsnivån. Det har påverkat vår planering och det skapar en helt annan medvetenhet. Skulle vi inte arbeta med åtgärder skulle många byggnader hamna under vattnet.

Tvåa på klimatanpassningslistan är Botkyrka kommun, som i tio år bedrivit ett klimatanpassningsarbete.

– Vi är stolta men inte nöjda, vi siktar högre, säger Gabriel Melki (S), kommunalråd i Botkyrka kommun.

Läs mer här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.