Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbar stad

Kommunekolog anklagas för jäv vid vindkraftsbeslut

Publicerad: 15 November 2012, 09:08

Gjorde reklam för vindkraft på kommunens hemsida


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Kommunekologen Torbjörn Nilsson i Kungälv beredde ärendet om att bygga 150 meter höga vindkraftverk på Vävra berg. Samtidigt gjorde han reklam för vindkraftsägande på kommunens hemsida. Nu ifrågasätts hans objektivitet, rapporterar Göteborgsposten (GP).

"Min uppfattning är att Torbjörn Nilsson är partisk. Han har satt nationella miljömål före lokala och tar vindkraftsleverantörernas parti före kommuninvånarnas", säger kommunstyrelseledamoten Morgan Persson (UP) till Göteborgsposten

I april gav Kungälvs kommun klartecken till Rabbalshede kraft att bygga fem 150 meter höga vindkraftverk. Tjänstemännen på miljöenheten ogillade förslaget, men kommunekologen Torbjörn Nilsson som handlade ärendet var positiv. Trots att en rödlistad fågelart häckar i närheten.

"Med en kommunekolog som har ett så tydligt intresse i vindkraft har naturfrågor inte en chans i vår kommun", säger Ann-Christin Carden från Naturräddarna i Kungälv

Parallellt med sitt myndighetsuppdrag gjorde Torbjörn Nilsson reklam för vindkraft på kommunens hemsida. Där beskriver han sitt eget vindkraftsägande och rekommenderar kommuninvånare att gå med i ett vindkraftskooperativ. Något Ann Christin Carden reagerat på.

Själv är Torbjörn Nilsson helt oförstående inför kritiken.

"Nej, det ser jag inte något problem med överhuvudtaget. I mitt uppdrag ingår att informera om hur man som kommunmedborgare kan bidra till att minska sin miljöpåverkan. Det kan man bland annat göra genom att spara energi eller välja miljöanpassad el. Det har inget med utbyggnaden i Kungälv att göra", säger Torbjörn Nilsson till GP.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.