Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Kommunen om klimatnotan ”den är olaglig!”

Publicerad: 28 augusti 2012, 06:53

Vägrar betala för att klimatsäkra Mälaren


Risken för översvämningar runt Mälaren är stor – ombyggnaden av Slussen ska hjälpa till att klimatsäkra inte bara Stockholm utan även andra delar av Mälarens över 20 000 kvadratkilometer stora avrinningsområde.

Men det kommer att bli svårt att få mindre kommuner runt sjön att betala notan. Det står klart efter en konferens som hölls i Eskilstuna förra veckan, rapporterar SVT Södermanland.

Landshövdingen i
Västmanland , Ingemar Skogö, som utrett frågan, tycker att alla kommuner som drar nytta av sjön för sitt dricksvatten borde vara med och betala. Enligt hans förslag kommer till exempel Strängnäs att få betala 45 miljoner kronor. Men kommunen vägrar.

– Det finns ingen laglig grund för att ta av kommunens pengar och betala en sådan allmän angelägenhet, så det behöver utredas i vilken del man kan vara med och delfinansiera, säger Marianne Andersson ( c ) till SVT Södermanland.

Årets Miljökommun Eskilstuna tar sitt dricksvatten från Hjälmaren och får en beräknad nota på 5,5 miljoner. Företrädare för kommunen säger till SVT att det är ok om andra kommuner också är med och betalar.

Enligt Ingemar Skogö kommer Stockholms kommun att få betala allt om inte andra mälarkommuner vill skjuta till pengar.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.