Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Kommunens biogasaffär var otillåten

Publicerad: 2 juni 2010, 05:38

När Örebro kommun tecknade avtal med Swedish Biogas International 2008 gick inte allting rätt till. Det handlar om en otillåten direktupphandling, menar Konkurrensverket.


Ämnen i artikeln:

BiogasCleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

2008 ingick Örebro kommun ett avtal med Swedish Biogas International om samverkan och leverans av biogas för bussar. Men avtalen skrevs utan att parterna följde upphandlingsreglerna och Konkurrensverket menar att det istället handlade om otillåten direktupphandling.

Kommunen har menat att det inte funnits något skäl att annonsera på grund av tekniska skäll eller att en upphandling inte varit nödvändig eftersom att det endast funnits en tänkbar leverantör. Konkurrensverkets bedömning är att det faktum att ett företag redan är etablerat på en ort eller kan dra nytta av en etablering på närliggande orter inte är att betrakta som tekniska skäl. Att samverkan mellan kommunen och Swedish Biogas dessutom ingåtts etappvis och succesivt talar också för att en enda teknisk lösning inte varit given.

Läs hela beslutet på konkurrensverkets webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.