Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbar stad

Kommuner använder sin vetorätt för att tjäna pengar

Publicerad: 11 Februari 2013, 09:31

När miljöbalken ändrades så att kommunerna fick vetorätt vid vindkraftsetableringar var det få som kunde förutspå konsekvenserna.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

En granskning av radioprogrammet Kaliber visar att svenska kommuner använder sin vetorätt vid vindkraftsetableringar till att kräva vindkraftsbolag på pengar. Kaliber upptäckte att 11 kommuner till och med skrivit in ersättning som ett krav i sina vindkraftsplaner. Pengarna som tas in används till allt möjligt – till exempel pulkbackar och elljusspår. Kommunernas agerande får emellertid kritik av miljöminister Lena Ek.
– Jag tror att det är högst tveksamt enligt den reglering vi har som styr verksamheterna. I miljöbalken finns inget stöd för att ta ut ersättning för vindkraftsetableringar, säger hon till Sveriges Radio.

Också vindkraftsbolagen är kritiska till kommunernas sätt att använda vetorätten. En projektledare vid ett vindkraftsbolag säger till Sveriges Radio att kommunernas agerande kan liknas med utpressning.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.