Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbar stad

Kommuner följer inte upp upphandlingskrav

Publicerad: 14 Oktober 2014, 09:52

När Miljöaktuellt följer upp kommunernas upphandlingssvar från årets kommunrankning skiljer sig arbetssätt och resultat väsentligt.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 14 oktober.

Vissa kommuner storsatsar på miljökrav vid upphandling medan andra inte anser sig ha råd. Enligt lagen måste kommunerna följa upp sin verksamhet, oavsett om den är upphandlad eller inte, och enligt en dom från EU-domstolen måste kraven i upphandlingar vara uppföljbara. Ändå finns det många kommuner som ställer miljökrav som inte följs upp.

En mindre kommun berättar om sina sällsynta möten med leverantörerna. Någon annan uppföljning finns det inte tid för.
– Med jämna mellanrum får vi klagomål från missnöjda leverantörer som vill att vi ska följa upp avtalen. Vi brukar utreda ”tips”, men hittills har de visat sig bottnat i osämja där ett företag haft ett ont öga till ett annat. I deras värld kanske det känns som avtalsbrott, men vi har ansett att det handlat om detaljer. Någon annan uppföljning har vi inte, berättar upphandlaren.

Ifall det inte finns resurser att följa upp alla miljökrav så rekommenderar Kammarkollegiet att ställa färre krav. Huvudsaken är att de krav som ställs följs upp.
När Miljöaktuellt granskar hur ett 70-tal kommuner följer upp sina miljökrav finns alla tänkbara varianter. De flesta som följer upp sina avtal har regelbundna möten med leverantörerna. Nästa steg är att granska dokumentation och certifikat. De som är ambitiösa gör inspektioner och stickprov. Samarbete kring uppföljning av miljökrav förekommer runt om i Sverige, oftast på lokal och regional nivå. Något rikstäckande samarbete för uppföljning av miljökrav finns ännu inte.

Läs hela artikeln i Miljöaktuellt nummer 9 som kommer ut den 5 november.

___________________________
Vill du lära dig mer om att följa upp krav? Missa inte denna utbildning den 21 oktober i Stockholm:

ATT FÖLJA UPP SOCIALA KRAV I OFFENTLIG UPPHANDLING 

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.