måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Kommuner i norr ska samarbeta om grön omställning

Publicerad: 1 mars 2023, 13:08

Luleå, en av kommunerna som ingår i samarbetet. Foto: Marcus Lindström/Getty Images

Sex kommuner i norra Sverige ska samarbeta för att utreda vad som krävs för hållbar tillväxt i norr.


Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Det är Luleå, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Örnsköldsvik och Östersund som gått samman för att kartlägga hållbar tillväxt och samhällsbyggnad i norra Sverige.

”Skellefteå är mitt i en extraordinär samhällsomvandling som vi inte kan göra själva. Samarbete ser vi som en nyckel i omställningen dels för att vi är starkare tillsammans, dels för att vi kan lära av varandra. Det här initiativet kan fortsätta belysa vikten och omfattningen av omställningen i norr och skapa ännu bättre förutsättningar för en hållbar omställning”, säger Karin Degerfeldt, hållbarhetsstrateg på Skellefteå kommun, i en kommentar.

Projektet, som kallas Thriving Northern Cities, är en förstudie med budget på 1,2 miljoner kronor. Målet är att förstudien ska leda till en gemensam strategi som kan stärka regionen.

I en kommande fas kan städerna tillsammans söka uppemot 100 miljoner kronor för att genomföra aktiviteterna i strategin. Strategin kan också ligga till grund för andra nya ansökningar. Några av områdena man kommer att titta på är kompetensförsörjning, hållbart bostadsbyggande, klimatomställning, energiförsörjning samt hållbara transporter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev