Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbar stad

Kommuner inte redo för klimathotet

Publicerad: 25 april 2013, 08:14

Klimatförändringarna kommer att leda till allt fler översvämningar och rasolyckor men många kommuner har ont om pengar för att förebygga den här typen av skador.


Det kanske mest utsatta området i Sverige är Göta Älvdalen. Här skulle det behövas mångmiljardinvesteringar för att skydda mot naturolyckor men de pengarna saknas.

Paul Mäkelä, kommunal samhällsplaneringschef i Lilla Edet, har svårt att se hur kommunen med runt 13 000 ska få råd att förebygga olyckorna.

– Vi har inte resurserna, varken personella eller ekonomiska. Det här är en typ av fråga som jag betraktar som nationellt ansvar, säger han till Sveriges Radio.

Naturolyckor kan få stora konsekvenser för fastighetsägare i utsatta områden som får svårt att sälja sina rödlistade hus. I några år har staten betalat ut extra stödpengar till kommuner som ville förstärka skyddet mot skred och andra naturolyckor. Men från i år minskar statens stöd till totalt 25 miljoner kronor och detta innebär att många kommuner får minskade anslag.

En utredning har inletts om hur ansvaret ska delas för att hejda riskerna kring just Göta Älv.

– Vår förhoppning är att vi ska hitta ett bra samarbete och att alla goda krafter är beredda att samverka. Då ska det också komma någon form för statlig basfinansiering, säger Bo Lind vid Statens geotekniska institut som leder utredningen till Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.