tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Kommunerna sågar snabba vindkraftbeslut

Publicerad: 28 april 2010, 07:23

10 veckor för kommunerna att besluta om tillstånd för vindkraft är uppåt väggarna. ”Miljöministern är ute och cyklar”.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Miljöminister Andreas Carlgren vill att beslutsprocessen för vindkraftsetableringar ska snabbas upp rejält. Carlgren vill ge kommunerna tio veckor att fatta abeslutet, något som ratas kraftfullt ute i landet, rapporterar Sveriges Radio.

– Först och främst så är ju miljöministern ute och cyklar. För han vet mycket väl att det finns ett kommunalt självstyre. Det andra är ju att vi fattar ett beslut för kommande generationer. De tär ett beslut som rör sig 70, 80 år framåt, säger Arvidsjaurs kommuns socialdemokratiska kommunalråd Jerry Johansson, till Sveriges Radio.

I ett europeiskt perspektiv är Sverige långsamma på beslutsprocessen kring vindkraftsetableringar. I snitt tar det 42 månader i ett EU-land att få besked men variationerna är stora. I Finland, som är snabbast i EU, fattas beslut efter 8,25 månader enligt EWEA, The European Wind Energy Association. Portugisiska myndigheter tar längst tid på sig, 42,9 månader. I Sverige tar det normalt 42,91 månader.

Det var i mars, under Energitinget, som miljöministern skärpte tonen mot kommuner som, enligt hans bedömning, regelmässigt sinkar beslutsprocesserna.

– Jag vill snabbt få fram många beslut om vindkraft. Nu visar det sig att det är en del kommuner som systematiskt sätter käppar i hjulet. Fortsätter det är jag beredd att göra ändringar. Jag kan till exempel tänka mig att man säger att om en kommun inte gett besked inom ett visst antal veckor, så har de i det tysta godkänt det här, sa Carlgren under sitt öppningstal på Energitinget.

En följd kan bli att kommuner säger nej regelmässigt, befarar branschorganisationen Svensk vindenergis vd Gunnar Fredriksson.

– Jaha, men då säger vi nej då på en gång, inom de här tio veckorna så är vi på den säkra sidan, säger Gunnar Fredriksson, till Sveriges Radio.

Carlgren håller fast vid uttalandet i mars.

– Jag kan inte riskera att ett gott syfte som skulle göra det möjligt för kommunerna att bli hörda, det ska inte användas sen för att sätta käppar i hjulen på självklara vindkraftsutbyggnader eller ett viktigt samhällsintresse, säger miljöministern till Sveriges Radio.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev