Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Kommunerna skyddar inte tätortsnära skog

Publicerad: 7 september 2010, 06:06

Enligt en ny granskning av Naturskyddsföreningen är Sollentuna kommun bäst på att bevara skog runt skolor och bostäder. Samtidigt visar granskningen tyvärr att de flesta kommuner är dåliga på att skydda tätortsnära skog.


Ämnen i artikeln:

PolitikSkog

Sollentuna kommun är enligt Naturskyddsföreningens nya granskning bäst på att bevara skog nära skolor och bostäder. Tyvärr är Sollentuna ett undantag och många kommuner tycks enligt granskningen strunta i de värden som den tätortsnära skogen ger.

77 procent av Sveriges kommuner svarade på Naturskyddsföreningens undersökning. Bland de svarande visade det sig att 87 procent inte nådde upp ens till hälften av antalet möjliga poäng i undersökningen och 57 procent hade inte ens en antagen skogspolicy eller motsvarande dokument. Av de svarande uppgav 43 procent att de inte inventerat eller kartlagt den tätortsnära skogens värden och 37 procent svarade att de inte skyddat någon tätortsnära skog över huvud taget.
– Vi kan konstatera att mycket av den tätortsnära skog som finns kvar idag, till nytta för skolbarn och för människors välbefinnande, långt ifrån har ett skydd för framtiden. Arbetet måste förstärkas, säger Karin Åström som är vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen konstaterar också att den tätortsnära skogen är viktig i många människors vardag då 85 procent av Sveriges befolkning idag bor i tätorter.

Läs rapporten "Skogen runt knuten – hur sköts den?" här.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

PolitikSkog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.