Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

”Kommunernas ansvar för klimatanpassning måste bli tydligt”

Publicerad: 5 november 2015, 05:00

Kommunernas ansvar för klimatanpassningen bör bli tydligare. Det skriver Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm och Staffan Moberg, klimatexpert på Svensk Försäkring i en debattartikel.


I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm och Staffan Moberg, klimatexpert på Svensk Försäkring att kommunernas ansvar för klimatanpassning, och hur denna ska finansieras, måste bli tydligare.

Trots att skador från extremt väder redan har ökat saknar många kommuner en strategi för hur man ska hantera de konsekvenser som klimatförändringarna väntas få menar artikelskribenterna som hänvisar till en undersökning som Svensk Försäkring gjort tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet, och som visar att var femte kommun överhuvudtaget inte arbetar med klimatanpassning.

Ett förhöjt skadeläge kan bidra till högre försäkringspremier, och i vissa fall till att man inte får teckna försäkring, skriver artikelförfattarna som föreslår en rad olika åtgärder. Bland annat bör kommunerna sluta ge bygglov på platser som riskerar att översvämmas, samtidigt som fler aktörer måste engageras i klimatanpassningsarbetet. Pengar för att bygga vallar och uppsamlingsdiken måste skjutas till från kommunerna men för att skydda hela avrinningsområden bör perspektivet vara regionalt menar artikelförfattarna som vidare skriver att VA-system måste dimensioneras för att klara den nederbörd som väntas i framtiden, och att staten därför måste skjuta till mer än de 75 miljoner som avsatts för direkta investeringar i kommunerna.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.