Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbar stad

Kommunpolitiker sågar ministerns byggkravsutredning

Publicerad: 9 Januari 2013, 12:31

En statlig utredning, beställd av bostadsminister Stefan Attefall, vill förbjuda kommunerna att ställa krav på energieffektiva bostäder. Nu går en rad kommunpolitiker ut och sågar förslaget.


Ämnen i artikeln:

EnergikravPolitik

Sju kommunpolitiker, från alla riksdagspartier utom SD, skriver i GP att det är förbluffande att en statlig utredning vill förbjuda kommunerna att ställa energi- och kvalitetskrav i samband med försäljning av kommunal mark.

Man ifrågasätter de siffror utredningen presenterar om att energikraven skulle fördyra byggandet. Dessutom menar man att hela utredningen baseras på en grov bedömning som inte särskiljer energikrav från andra krav.

– I dag byggs energieffektiva bostäder med marginell eller ingen merkostnad. Räknar man in driftkostnaderna blir de tvärt om billigare, något utredningen inte tagit hänsyn till, skriver artikelförfattarna.

Kommunerna vill ställa mer samordnade krav för att underlätta bostadsbyggandet. I vår presenterar SKL förslag på gemensamma kommunala energikrav.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

EnergikravPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.