Hållbar stad
Luftföroreningar kan påverka utvecklingen av små barns hjärnor
Publicerad: 15 augusti 2022, 09:56
Det är svårt att undvika luftföroreningar i städer.
Foto: Getty Images
Forskare har kartlagt effekterna av exponering för föroreningar i livmodern och i barndomen. Det visar sig att luftföroreningar kan påverka utvecklingen av små barns hjärnor.
Genom IQ-poäng och beteendeproblem kartlägger forskare effekterna av exponering för föroreningar i livmodern och i barndomen. Resultaten visar att luftföroreningar kan påverka utvecklingen av små barns hjärnor. Även under tiden i mammans mage kan fostret påverkas.
Barn som exponerades för höga halter av kvävedioxid, särskilt under graviditetens första och andra trimester, hade fler beteendeproblem än andra barn. Detta skriver tidskriften Environmental Health Perspectives. Artikeln bygger på en stor mängd forskning som undersöker effekterna av pre- och postnatal exponering för föroreningar på barn.
En tidigare studie visade att småbarn har sex procent ökad risk för beteendeproblem för varje 2 miljarddelar kvävedioxid som de utsätts för. Kvävedioxid finns vanligtvis i fordonsavgaser och utsläpp från industrianläggningar.
”Luftföroreningar är något som alla utsätts för varje dag i våra liv. Det är kumulativt, och det är inomhus och utomhus. Det går inte att undvika. Du kan göra något för att förebygga och skydda dig själv, men du kan inte helt undvika det”, säger studiens huvudförfattare, Yu Ni, epidemiolog vid University of Washington, i en kommentar.
Exponeringsrisken är särskilt akut för små barn. Eftersom de är närmare marken har de en större risk att andas in större mängder damm och andra partiklar. Barn andas också vanligtvis snabbare än vuxna, vilket kan få dem att ta in fler partiklar på kortare tid än de som är äldre.