Hållbar stad
Mattias Goldmann: Då blir din stad redo för framtidens mobilitet
De större städerna måste ta en ledande roll i att växla upp. Utmärkelsen Sveriges Bästa Mobilitetsstad som lanserades på Mobilitet & Samhälle-konferensen gav, en rad lärdomar för hela landets omställning, skriver Mattias Goldmann. Här är fem viktiga punkter.
Publicerad: 12 juni 2023, 14:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Framtidens städer måste blir ta bli mer anpassade för cykling och kollektivtrafik – och de större städerna kan ta täten.
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Caiaimage/Robert Daly
1. Politisk enighet. Årets vinnare Lunds kommun, har under decennier satt hållbar mobilitet i fokus, med en bred politisk enighet om att satsningar på biltrafik får stå tillbaka för kollektivtrafik, cykel och gång.
2. Folklig förankring. Lundaborna har varit involverade och engagerade i stadens framtida utformning, med livliga diskussioner om alltifrån spårvägen till motorvägspåfarter. Den breda förankringen och omfattande dialogen är en viktig grund till att Lunds kommun kunnat ta en ledande position i omställningen.
3. Långsiktigt byggande. Västerås, näst bästa mobilitetsstad, bygger än idag mycket av sin omställning på de många och bra cykelbanor som anlades på 60- och 70-talet. Trafikseparerade korsningar för nästan hela cykelvägnätet har skapat säkra cykelbanor med korta restider.
4. Smart förtätning. Stockholm, trea i årets utmärkelse, har systematiskt expanderat och förtätats så att fler invånare ryms och trivs på en begränsad yta. Det har skett i symbios med tunnelbana, pendeltåg och en förbättrad cykelinfrastruktur, och trängselavgifterna har bidragit till att bilens plats i stadsmiljön är begränsad.
5. Tydlig styrning. De flesta av landets större kommuner har klimat- och hållbarhetsmål som överträffar de nationella. Men hur de ska nås är inte alltid lika tydligt. Stockholm är ett föredöme, med övergripande styrdokument som tydligt prioriterar gång, cykel och kollektivtrafik före bil. Prioriteringen avspeglas i utformningen av nya stadsdelar och underlättar för alla som vill förstå vad staden vill åstadkomma.
Slutligen en aspekt som inte är utslagsgivande: Storleken. Lund har en tiondedel så många invånare som Stockholm, och därmed mycket mindre upphandlingsvolym, tjänstemannakår och annat som brukar lyftas fram som viktigt för att ställa om. Men genom att de är första vinnare någonsin av Sveriges Bästa Mobilitetsstad, visar de också att den något mindre aktören inte har någon ursäkt för att inte vara ledande i omställningen!
Lärdomarna från Sveriges Bästa Mobilitetsstad avgränsas inte, som man kanske kan tro, till landets kommuner. Hur de ledande kommunerna arbetar är också viktigt för företag som levererar till kommunerna, för kommunanställda – och för alla som söker inspiration och vägledning i hållbarhetsarbetet.
Mattias Goldmann, grundare 2030-sekretariatet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.