tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Miljömålsrådet och Boverket föreslår nationellt råd kring samhällsplanering

Publicerad: 2 mars 2022, 10:25

Syftet med det nationella rådet är att underlätta samverkan och få tillstånd en mer hållbar samhällsplanering. Foto: Petr Ondracek/Getty.

Miljömålsrådet och Boverket föreslår ett nationellt nationellt råd för samhällsplanering. Rådet ska överbrygga bristerna i dagens planeringssystem.

Ämnen i artikeln:

MiljömålBoverket

KT


Miljömålsrådet och Boverket föreslår att ett nationellt råd för samhällsplanering inrättas. Förslaget ingår i den årsrapport som Miljömålsrådet på tisdagen lämnade till regeringen. 

Det nationella rådet förslås få två viktiga funktioner: att vara en arena för samverkan mellan statliga myndigheter och ett forum för dialog mellan planeringsaktörer.

Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, menar att det finns brister i dagens planeringssystem som kan överbryggas genom ett nytt sätt att planera.

”Hur vi formar de fysiska strukturerna och använder mark och vatten har stor betydelse för de samhällsutmaningar som både Sverige och världen står inför. /.../ Det handlar om avgörande frågor som att ställa om energi- och transportsystemen för att undvika en klimatkatastrof och att säkerställa att vår natur och våra livsmiljöer även i framtiden kan upprätthålla en stor biologisk mångfald”, skriver Boverket i en kommentar. 

Förslaget har tagits fram på uppdrag av Miljömålsrådet. Boverket har lett arbetet i samverkan med tio statliga myndigheter och landets länsstyrelser. 

Utöver detta lämnade Miljömålsrådet också ytterligare sju förslag till regeringen: två mål som rör mer hållbara måltider i skolan och andra miljöer där barn och unga vistas, stöd till textil- och modeföretag för omställning till mer cirkulära affärsmodeller, tre förslag för att främja flexibilitet i elsystemet och ett förslag om översyn av lagen om kommunal energiplanering.

Läs Boverkets rapport här.

Läsa alla Milömålrådets förslag här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev