onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Nästan 20 procents ökning för flerbostadshus i trä under 2020

Publicerad: 18 februari 2021, 10:55

Just nu syns en positiv trend för flerbostadshus med stomme av trä. Foto: Helena Landstedt TT

Förra året var ett genombrott för byggande av flerbostadshus i trä. Men branschen menar att mycket kapacitet återstår.


BA


Klimat- och hållbarhetsambitioner har lett till en positiv trend för byggandet av flerbostadshus med stomme av trä. Leveranserna ökade med 18 procent under helåret 2020. Det visar statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF.

– Det är glädjande att se de starka siffrorna, och ändå är den investerade kapaciteten hos våra husföretag fortfarande långt ifrån fullt nyttjad, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF, till Aktuellt Hållbarhet.  

Han uppskattar att branschen skulle klara av att producera 15 000 bostäder av trä per år på flerbostadssidan. 

Enligt TMF:s statistik levererades under helåret 2020 totalt 4 485 lägenheter med stomme av trä. Av dessa var 292 lägenheter avsedda för student- och specialboende medan 62 procent av totalt levererade lägenheter var hyresrätter.

Preliminära siffrorna som SCB har publicerat den 18 februari visar att cirka 41 700 lägenheter i flerbostadshus – samtliga byggmaterial – påbörjades under 2020, vilket innebär en ökning på 10 procent jämfört med 2019.

För att behov och efterfrågan ska mötas och för att det samtidigt ska vara möjligt att bygga hållbart måste den industriella trähustillverkningen enligt Gustav Edgren också ges bättre förutsättningar. Han menar att det behövs ett enhetligt tolkat regelverk, bättre fungerande finansieringsmöjligheter, och fler byggrätter till fler byggherrar och detaljplanerad mark att sätta husen på.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev