söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Nytt stöd ska bryta stuprörstänkandet i lokal omställning

Publicerad: 8 mars 2022, 11:04

Det nya stödet för lokal omställning innehåller bland annat scenariobaserade verktyg och arbetsmetoder. Foto: Getty Images/Alexander Farnsworth

Regioner och kommuner får hjälp att minska målkonflikter i omställningsarbetet.

Ämnen i artikeln:

Globala hållbarhetsmålen

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Målkonflikter och stuprörstänkande bromsar det lokala hållbarhetsarbetet i regioner och kommuner. Det menar IVL Svenska Miljöinstitutet som nu tagit fram verktyg och metoder för att stärka den lokala omställningen. 

En utmaning enligt forskarna är att målkonflikter sopas under mattan i linje med vår tradition av och vilja till konsensusbeslut.

”Lite krasst kan man säga att våra institutioner inte är byggda för förändring utan för förvaltning. De är byggda för att fortsätta på inslagen bana. Klimatomställningen kräver därför en starkare institutionell kapacitet”, säger Åsa Nyblom, projektledare på IVL.

De nya stöden har samlats på en webbplats och utgörs bland annat av forskningsbaserad vetenskap om hållbar omställning på lokal och regional nivå. Där finns exempelvis scenariobaserade verktyg och arbetsmetoder som kan användas rent praktiskt och utmanar tankar om vad som är möjligt, vilka förändringar som kan och bör genomföras och vilka beslut som behöver tas och vad som ska prioriteras.

Läs mer om stödet för lokal omställning 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev