måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Populär kommunikationsskola ger sig på hållbar stadsplanering

Publicerad: 13 maj 2022, 11:34

Berghs startar ett nytt utbildningsområde kring hållbara städer. På bilden en modell från år 2017 över ett nytt Husby centrum. Foto: Noella Johansson/TT

Prestigefyllda Berghs startar ett nytt utbildningsområde kring hållbara städer – ett val som överraskar då skolan profilerat sig inom kommunikation och marknadsföring.
– Kommunikation går i dag in i väldigt många nya områden, säger vd Camilla Wallander.

Ämnen i artikeln:

Utbildning hållbarhet

JF


Den populära kommunikationsskolan Berghs, vars utbildningar och kurser är belagda med en studieavgift, kommer att bredda sitt utbud och valet föll något överraskande på hållbar stadsplanering. 

– Sveriges stadsutvecklingsarbete har blivit mer dynamiskt under de senaste tio åren, men internationellt har man kommit mycket längre i arbetet att skapa intressanta och socialt hållbara områden. Vi behöver få fler människor att jobba med stadsutveckling för att bygga bra platser för alla och vår förhoppning är att vi ska kunna bidra till det, säger Berghs vd Camilla Wallander.

Berghs vd Camilla Wallander. Foto: Emil Randulv

Till hösten startar fem kurser inom det nya utbildningsområdet ”Urban Design & Planning”, vilka riktar sig till bland annat yrkesverksamma stadsutvecklare, projektledare och kommunikatörer.

– Utomlands har den här typen av utbildningar en tydligare koppling till kommunikation och samverkan. Kommunikation går i dag in i väldigt många nya områden och det finns ett behov i många branscher av att ta del av kreativa processer och samskapande. I det här fallet handlar det om att stadsutveckling behöver utgå ännu mer från att designa utifrån människors behov i dag och imorgon, vilket aktörer i branschen påtalat för oss. 

Design som utgår från människan – vad innebär det?
– Våra beteenden kopplat till hur vi lever, jobbar och bor ändras väldigt snabbt. När man exempelvis designar en ny stadsdel i dag så måste man samverka med de som lever i området både före, under och efter ett projekt. Komplexiteten i det arbetet ökar. 

Vilket mervärde ska Berghs kurser ge i förhållande till andra utbildningar inom stadsplanering?
– Dagens utbildningar är inte tillräckligt snabba vad gäller att uppdatera innehållet och nyttja föreläsare som är aktiva i förändringsarbeten. Det man lär sig hos oss ska man kunna använda omedelbart, vi använder casebaserat lärande och man får med sig viktiga verktyg, modeller och perspektiv. 

Kommer Berghs att bli en konkurrent till tekniska högskolor runt om i Sverige efter det här?
– Vi ser oss som ett komplement. De personer som utbildar sig hos oss har många gånger gått universitetsutbildningar och kompletterar sedan dessa med yrkesnära erfarenhet från Berghs. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev