Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Så kan genomtänkt stadsplanering skydda biologisk mångfald

Publicerad: 14 oktober 2020, 09:20

Malmö Stadsbibliotek.

Foto: Maria Eklind/ Flickr

Städer och genomtänkt stadsplanering har stor potential att bidra till bättre biologisk mångfald. Ett faktum som ofta förbises enligt en ny rapport.


Städer och genomtänkt stadsplanering har stor potential att bidra till bättre biologisk mångfald. Det hävdar tekniska konsultföretaget Sweco i en ny rapport som belyser vilken data, fakta och forskning som behövs för att bygga säkra och klimatanpassade stadsmiljöer. 

Den biologiska mångfalden minskar i dramatisk takt. Naturen och skogen ses ofta som den enda platsen där biologisk mångfald kan frodas. Men Sweco vänder på begreppen och pekar ut städerna och stadsplaneringen som viktiga verktyg för att minska artförluster. I rapporten pekas en rad möjligheter ut, det handlar om att låta den lokala biologiska mångfalden bland träd, buskar, vattenhål, parker och trädgårdar bli en naturlig del av stadslandskapet. 

Vilken biologisk mångfald, och vilka arter, kan då skyddas av genomtänkt stadsplanering?

– Det handlar till exempel om träd och vegetation som passar sig för parker, trädgårdar, tak, grönytor och promenadstråk med mera. Utöver den trivsel och hälsa som biologisk mångfald ger upphov till vill man åt de ekosystemtjänster som de här arterna bidrar med. Det viktiga är att den biologiska mångfalden planeras in i stadsbilden, säger Emelie Lindqvist Persson, hållbarhetschef inom industri och energi på Sweco, till Aktuell Hållbarhet. 

Nyligen slog WWF:s Living Planet Report 2020 fast att närmare 70 procent av världens vilda ryggradsdjur försvunnit sedan 1970. Kan stadsplanering vända den negativa trenden också?

– Stadsplanering kan absolut bidra till att vända den trenden också. Till exempel fåglar och fladdermöss trivs bra i staden. Framförallt ser vi att det finns en rik biologisk mångfald i gränsen mellan stad och landsbygd. Det handlar om ett system som samverkar med andra system. Här glöms staden som ett system ofta bort.

Läs rapporten 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.