fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Så ska modellen med svenska klimatkontrakt spridas i hela EU

Publicerad: 6 oktober 2021, 10:00

Eskilstunas återbruksgalleria är ett exempel på en satsning inom hållbar stad.

Foto: Eskilstuna Energi & Miljö

Frukten av ett svenskt innovationsprogram inspirerar nu en EU-satsning på att städer runtom i Europa ska skriva klimatkontrakt enligt svensk modell. Just nu händer det mycket kring hållbara städer i både Sverige och EU.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalHållbara städerEu

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det svenska innovationsprogrammet Viable Cities, där nio städer och fyra myndigheter under 2020 tecknade klimatkontrakt för att hjälpas åt att göra städerna klimatneutrala till 2030, lyfts nu upp i ett nytt program som alla EU-städer kan vara med i. Detta efter att EU-kommissionen i förra veckan offentliggjorde sina fem ”missions”, eller uppdrag, som ska genomföras för att uppnå en klimatneutral kontinent till 2050.

– I missionen om klimatneutrala städer på EU-nivå har man startat satsningen Net Zero Cities. Den offentliggjordes i fredags och vi är en av de organisationer som deltar i det arbetet. Vi är med där därför att man vill använda våra erfarenheter och lärdomar från arbetet med vårt klimatkontrakt 2030 för att utveckla ett europeiskt klimatkontrakt. Det är verkligen spännande att Sverige kan bidra i det här stora programmet, säger Anna-Lena Ekenryd på det svenska innovationsprogrammet Viable Cities till Aktuell Hållbarhet.

Redan i november kommer europeiska städer enligt Anna-Lena Ekenryd att kunna söka till det nya programmet Net Zero Cities. De nio svenska städer som varit med från början borde enligt henne vara väl förberedda för att söka och också ha goda chanser att komma med i programmet.

Ytterligare en intressant utveckling är att antalet svenska städer som är med i satsningen Klimatneutrala städer 2030 och därmed arbetar med verktyget Klimatkontrakt 2030 i fredags växte från nio till 23 stycken. Då beviljade Energimyndigheten ansökningar från de 23 städerna om att delta i Viable Cities satsning. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev