Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökJust nu går det inte att anmäla sig till våra event på grund av tekniska problem. Vi jobbar för fullt med att åtgärda detta.

Hållbar stad

Sex av tio kommuner ställer miljökrav vid inköp

Publicerad: 27 Oktober 2009, 11:44

Nio av tio kommuner har riktlinjer för miljökrav vid upphandling. Men bara sex av tio använder dem i praktiken. Det visar en undersökning från Naturvårdsverket.


Ämnen i artikeln:

Miljökrav

Naturvårdsverket har frågat landets kommuner om de ställer några miljökrav vid sina inköp. 62 procent svarar att de alltid eller oftast gör det, vilket är lika många som vid den senaste mätningen år 2007.

Det är däremot betydligt färre än de 87 procent som har beslutat om speciella riktlinjer för miljöhänsyn vid upphandling.

– Det är positivt att allt fler kommuner
har riktlinjer för att miljöanpassa sina upphandlingar, men många måste bli bättre på att följa sina riktlinjer och verkligen ställa miljökrav, säger Tomas Chicote, projektledare på Naturvårdsverket.

Drygt hälften av kommunerna menar att bristande kunskap och erfarenhet är det största hindret för att miljöanpassa upphandlingarna. En annan angiven orsak är att det kostar för mycket.

Undersökningen genomfördes mellan april och juni 2009. 231 av landets 290 kommuner svarade på enkäten.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom


Ämnen i artikeln:

Miljökrav

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.