Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Städerna med högst klimatrisker rankade

Publicerad: 29 januari 2020, 10:14

Foto: Pixabay/Public Domain Pictures/Wikimedia Commons

En ny rapport rankar de storstäder i världen som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringar.


Högst upp i listan finns Bangkok i Thailand som enligt rapporten bakom rankningen kommer att drabbas mycket hårt av klimatförändringar under perioden fram till år 2050. Höjda vattennivåer är enligt rapporten det allvarligaste hotet mot staden. 

På andra och tredje plats i rankningen placerar sig Ho Chi Minh-staden i Vietnam respektive Amsterdam i Nederländerna. 

En annan stad som anses ha höga klimatrisker är Kenyas huvudstad Nairobi vars temperaturer väntas öka med 2,31 grader Celsius till år 2050. Nairobi kommer enligt rapporten att ha ett helt nytt klimat och gå från ett tempererat klimat med varma somrar till ett tropiskt fuktigt klimat med höga temperaturer året runt. 

En viktig klimatrisk som pekas ut i rankningen är torka och vattenbrist. Här är det Melbourne i Australien som anses bli hårdast drabbat de kommande 30 åren. 

Rankningen har tagits fram av företaget Nestpick som är en digital plattform för lägenhetsuthyrning. I en kommentar skriver företaget att rankningen är gjord för att hjälpa plattformens användare att fatta välgrundade beslut när de väljer bostad.

”Resultaten var en verklig ögonöppnare för oss på Nestpick. Ett antal städer kommer att genomgå extremt dramatiska förändringar under de kommande tre decennierna. Unga generationer kommer definitivt att behöva hålla klimatförändringarna i åtanke när de fattar beslut om var de så småningom ska bosätta sig”, säger Netpicks vd, Omer Kucukdere, i en kommentar.

Läs 2050 Climate Change City Index

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev