Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Statlig utredning vill hindra kommuner från att ställa energikrav

Publicerad: 12 december 2012, 10:56

En kommande statlig utredning föreslår att kommunerna ska bli av med sin möjlighet att ställa högre energikrav än Boverkets miniminivå.


Ämnen i artikeln:

BoverketByggbranschenPolitikRegeringen

Idag kan kommunerna ställa avtalsvillkor för till exempel energieffektivitet, som innebär högre standard än vad som föreskrivs i Boverkets byggregler. Vissa kommuner ställer idag betydligt högre krav på nya byggnader än vad Boverket kräver, vilket byggbranschen upplever som ett problem. Och regeringen är beredd att gå branschen till mötes, skriver Riksdag & Departement.

– Vi vill se en mer enhetlig nationell politik när det gäller byggregler, säger Anders Josephsson (KD), politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

En utredning beställd av bostadsminister Stefan Attefall har kommit fram till att kommunernas särkrav bidrar till en ökad byggkostnad på mellan 10 och 15 procent. I januari ska utredningen lägga fram sina förslag till regeringen, men redan nu står det klart att utredaren Björn Hedlund kommer att föreslå ett förbud för kommunerna att ställa hårdare krav än Boverket.

Sveriges Kommuner och Landsting kallar dock utredningen ”totalt vinklad och ensidig”, och anser att slutsatserna bygger på ett dåligt underlag.

– I beräkningarna har utredaren enbart gått på byggföretagens bedömningar. Man har inte heller gjort någon skillnad på vilka merkostnader som kommer från energikrav och vilka som kommer från andra krav. Det är bra att främja en nationell byggpolitik, men då måste man se över de statliga byggreglerna i första hand, inte ge sig på kommunernas möjlighet att ställa krav, säger Andreas Hagnell.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.