Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Stockholm vinner pris för hållbar utveckling

Publicerad: 21 november 2019, 14:23

Foto: Benoit Derrier/Wikimedia Commons

Stockholm har vunnit utmärkelsen World Smart City Award i kategorin städer, efter att ha lett och deltagit i ett EU-projekt för hållbart växande städer.


Det femåriga EU-projektet, med namnet GrowSmarter, finansieras genom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020. Projektet har som mål att förbättra livskvaliteten genom bättre mobilitet, boende och infrastruktur och samtidigt skapa 1 500 nya arbetstillfällen och minska växthusgasutsläppen med 60 procent.

Inom projektet är Stockholm, Barcelona och Köln demonstrationsstäder som samarbetar med miljöteknikföretag – medan Cork, Graz, Porto, Valetta och Suceava tar del av erfarenheter kring projektets hållbara smarta lösningar. Förutom att leda projektet har staden deltagit med tolv smarta lösningar för en hållbart växande stad. Lösningarna finns i Årsta och Slakthusområdet.

Utnämningen i stadskategorin skedde vid Smart City Expo World Congress i Barcelona. Stockholm konkurrerade med finalisterna Bristol, Curitiba, Montevideo, Seoul och Teheran om utmärkelsen.

Priset delas ut i sju kategorier. Stadsmiljöpriset gick till Hexagon för ett datadrivet system som kan förutsäga behovet av att underhålla avloppsledningar. Bolivias huvudstad La Paz vann i kategorin mobilitet för ett system med urbana linbanor. Argentinas huvudstad Buenos Aires vann i kategorin inkluderande och delande städer.
”Nu fortsätter arbetet för en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar stad där det är enkelt att leva. Här spelar digitalisering och nya teknologier en avgörande roll”, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, Stockholms stad, i en kommentar.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.