Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Studie: Antarktis issmältning kan ge kraftiga havsnivåhöjningar

Publicerad: 31 mars 2016, 12:22

Foto: Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Antarctic_Sea_Ice_-_Amundsen_Sea.jpg

Antarktis isar kan vara mer instabila än forskarna tidigare trott, något som kan ge kraftigt höjda havsnivåer om utsläppen av växthusgaser inte minskar.


Ämnen i artikeln:

Forskning

New York Times nätupplaga skriver i dag om hur issmältningen kan ge ett översvämmat New York redan år 2100. Bakgrunden är en ny studie som i dag publiceras i Nature. Slutsatsen: Om utsläppen av växthusgaser inte minskar de kommande decennierna kan det sätta igång en ostoppbar reaktion av issmältning på Antarktis som leder till kraftigt höjda havsnivåer. Reaktionen kan innebära en havsnivåhöjning på mer än en meter till år 2100 och mer än 15 meter till år 2500.

”New York är över 400 år gammal, i det värsta scenariot utifrån studien så verkar chanserna för ytterligare 400 års överlevnad i sin nuvarande form avlägsna. Miami, New Orleans, London, Venedig, Shanghai, Hong Kong och Sydney är alla lika sårbara som New York, eller mer”, skriver New York Times reporter.

– Det här ritar om kartan för hur planeten ser ut från rymden. De goda nyheterna är att studien inte visar på havsnivåhöjningar från ismältning på Antarktis om växthusgasutsläppen minskar snabbt nog för att begränsa ökningen av den globala medeltemperaturen till omkring två grader, säger Rob DeConto, medförfattare till studien, till Nature.

De nya forskningsresultaten visar att läget är allvarligare än vad FN:s klimatpanel beräknade i sin rapport från 2013. Panelen uppskattade då att issmältningen på Antarktis endast skulle ge några få centimeters havsnivåhöjning till år 2100.

Klimatmodellen som använts i studien väger in både den minskning av istäcket underifrån som orsakas av varma havsströmmar och issmältning från stigande temperaturer i atmosfären. Smältvatten som hamnar på istäcket kan sippra igenom sprickor och sätta igång en kedjereaktion som bryter upp isen och gör att den kollapsar, enligt studien.

Läs hela studien här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.