Hållbar stad
Svårt att värdera social hållbarhet ekonomiskt i stadsplanering
Publicerad: 25 januari 2022, 10:26
Flera stora lägenheter i nya bostadsområden kan öka den sociala hållbarheten, men vara mindre lönsamt ekonomiskt.
Foto: Getty Images
Social hållbarhet och ekonomisk lönsamhet kan gå på tvären när nya bostäder planeras.
Ämnen i artikeln:
ByggbranschenSamverkan och dialog är avgörande i stadsplaneringen för att fånga upp social hållbarhet, eftersom det ekonomiska värdet av sociala effekter är svårt att beräkna. Det är en insikt i en ny undersökning som syftar till att hitta en ny typ av hållbar effektstyrning inom stadsutveckling och att bidra till att uppfylla Agenda 2030-målen. I projektet Sigurd, som letts av forsningsinstitutet Rise och Göteborgs universitet, har ett område i Backaplan i Göteborg med 7 500 planerade bostäder undersökts utifrån social hållbarhet.
”Till exempel har vi sett att när det byggs en högre andel större lägenheter i ett område så ökar den sociala stabiliteten och de boende flyttar i lägre utsträckning, men för fastighetsägare och utvecklare så minskar marginalerna och för kommunen blir effekten att man kan få mindre betalt för marken och kommunens driftkostnader förändras”, säger Dag Magnusson, projektledare samhällsekonomiska analyser vid Göteborgs Stad, i en kommentar.
En slutsats av projektet är därför att processer för ledning, styrning och uppföljning måste utformas så att de säkerställer att andra faktorer än de rent projektekonomiska fångas upp och värnas.